• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Beszámoló a BEMSZ 39. szakkonferenciájáról PDF print email

konf39

A tavaszi nemzetközi konferenciát követően most novemberben megtartottuk az Egyesület 39. szakkonferenciáját, amelyen közel 100 hazai szakember vett részt.

Külön öröm számomra, hogy a meghirdetett új középtávú stratégiánkat mintegy visszaigazolva, nem csupán belső ellenőrök, de társ védelmi vonalak képviselői (elsősorban compliance illetve a működési kockázatkezelés területén dolgozó kollégák) is részt vettek rendezvényünkön.

További érdekesség, hogy a konferencia elején végzett spontán felmérés alapján a belső ellenőrök közel egyforma, 1/3-1/3 arányban vettek részt a közszféra, a vállalati és a pénzintézeti szektorokból.


 

Pillanatképek a konferenciáról  Gajdos_M     


 

A konferencia három blokkja, illetve összesen 9 előadója csupa olyan kérdéssel foglalkozott, amelyek nemzetközi konferenciák és az aktuális szakirodalom fókuszában állnak.

Az első szekciót Kollár Róbert elnökségi tag moderálta, és a „Belső ellenőrzés és a II. védelmi vonal: együttműködés és elhatárolások a Compliance, a kockázatmenedzsment és a csalásmegelőzés területeivel” címet viselte.

Bácsfalvi András CAMS, az MKB Bank Compliance igazgatója a belső ellenőrzés és a compliance együttműködéséről tartott előadást, majd Doszpod Dénes CIA, a RiGoCon Hungary ügyvezetője beszélt a kockázatmenedzsment közös érdekek, közös feladatok mentén történő integrálásáról. A szekció végén Sziráki Laura belső ellenőr, egyéni vállalkozó tartott előadást a II. védelmi vonal kapcsolatairól a közszféra gyakorlatában, majd a panelbeszélgetés keretében egy intenzív diszkusszió vette kezdetét, amelyben többször is több oldalról felmerült a belső ellenőrzés és a társ védelmi vonalak szervezeti függetlenségének kérdése.

A Miskolczi Tamás, az ETK Zrt. elnöke által moderált második szekció címe „Kontrollok megfelelőségének értékelése, a belső kontrollrendszer kulcsfontosságú elemeinek tesztelése” volt, de – mint azt ez a cím is sugallta – közvetetten ez is az integrált bizonyosság-nyújtással foglalkozott, hiszen a belső kontroll rendszer magába foglalja a társ védelmi vonalak összességét, így az előbbi vizsgálata nem választható el az utóbbiak és a belső ellenőrzés közötti kapcsolattól.

Szabó István elnökségi tag a tanácsadói tapasztalatokról beszélt a belső kontrollkörnyezet tesztelése és fejlesztése terén. Dr. Janza Péter, a Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési vezetője a kontrollok megfelelőssége értékelésének, a belső kontroll rendszer elemei tesztelésének módját ismertette a Fővárosi Önkormányzat ellenőrzési gyakorlatában. Végezetül Séllei-Zakar Csilla, a Magyar Nemzeti Bank vezető auditora tartott előadást „A kontrollok értékelése az integrált bizonyosság megközelítésben - Az auditor, mint üzleti partner

Az ebédszünet utáni harmadik, egyben utolsó szekciót Smohay Ferenc elnökségi tag moderálta, és a technológiai fejlődés egyes aspektusaival, azon belül is a robotizációval foglalkozott Robotizáció – a belső ellenőrzés jövője. A robotizált folyamatautomatizálás (RPA)” címmel.

A sort Lukács Eszter, a Deloitte Magyarország szenior menedzsere nyitotta „Robotika a belső ellenőri tevékenység tükrében” című előadásával. Szabó István elnökségi tag a KPMG „Automatizáció a belső ellenőrzés területén” megnevezésű felmérésének első eredményeit ismertette, majd Bitó János, az IFUA Horváth & Partners Kft. vezetői tanácsadója az RPA bevezetések konkrét hatásait ismertette gyakorlati példákon keresztül.

Most, a sikeres 39. konferenciát követően nagy örömmel és várakozással nézünk elébe annak, hogy a BEMSZ következő, jövőre megrendezendő konferenciája immár egy szép kerek számú, a 40. lesz a sorban. Az Elnökség nevében ígérhetem, hogy ezt a „jubileumi” konferenciát méltó módon megünnepelve és a megszokott magas színvonalon fogjuk megrendezni.

Üdvözlettel,

Dr. Gajdos Márton CIA, CISA

a BEMSZ Elnöke

 

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!